STARINGSTRAAT 34

6821 DR ARNHEM

T: 06-44402475

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Markante Geitenkampers | Elias Hossevoort

 

Een verhaal over krulsnorren, buurtliefde en Kalashnikovs op Sri Lanka

(in opdracht van Festivalkrant Hoogte80, 30 mei 2014)

Donderdagmiddag, de eerste van vier prachtige dagen op De Bult. Als aftrap in een reeks van vier interviews met markante Geitenkampers schuif ik aan in het kantoortje op de zaak van Elias Hossevoort. Elias is een meer dan bekende verschijning in de wijk. Niet in het minst om zijn lengte van 1,97m, de imposante krulsnor, cowboyhoad en stralende lach. Een interview met een bijzonder mens.

 

Elias, zou je je kort willen voorstellen?

“Ik ben Elias Hossevoort. Ik ben 47 jaar ondernemer op dit plein, ‘Geitenkamp’. Mijn optiek- en fotowinkel heeft afgelopen jaar de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt. “Sinds 1923” heet dat. Ik ben gediplomeerd optometrist en fotograaf.”

 

Elias, wat kun je me vertellen over de wijk Geitenkamp?

De Geitenkamp is de wijk waarvoor ik me 40 jaar bestuurlijk heb ingezet. Voorzitter van de ondernemersvereniging, verschillende commissies, van alles. Er waren weinig andere mensen die dat wilden doen. Ik wil de wijk graag ondersteunen als vrijwilliger en als ondernemer. Het is een soortement van roeping om de Geitenkamp en haar bewoners goed op de kaart te zetten. Een goed beeld van de wijk geven, niet negatief maar genuanceerd en constructief. Ik ga uit van het halfvolle glas en niet van het half lege.”

 

De telefoon gaat. Elias maakt er korte metten mee en vervolgt het gesprek.

“In 2011 ontving ik een lintje: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Buiten mijn wijkwerk werk ik namelijk ook ‘in den vreemde’ aan de bestrijding van slechtziendheid. Hierbij richt ik me op het noordoosten van Sri Lanka, een echt Tamilgebied. Een medewerker van de stichting Zienderogen zocht een optician die gek genoeg was om in het oorlogsgebied van de Tamiltijgers te opereren. Ik was zo gek. Gevaarlijk was het, ik ben wel eens afgevoerd met de handen in de nek en een Kalashnikov in mijn rug. De Tijgers vermoedden dat we gefilmd hadden in verboden gebied, wat niet het geval was. Mijn lengte en mijn krulsnor hebben me gered. Dit type snor is een Indiaas statussymbool die alleen gedragen mag worden door de hoogste kaste. Hij wekt indruk. Ja, die snor die helpt me overal”

 

Dat is een perfect bruggetje: vanwaar die snor?

In 1967 ben ik hier komen werken en vanaf ’72 heb ik mijn snor en baard laten staan.Dat is nooit meer veranderd. Het is mijn handelsmerk: Pasfoto’s van Berndsen, dat zit wel snor!”

 

En mag ik vragen hoe lang je ‘s ochtends voor de spiegel zit?

“Wij hebben thuis een spiegel van 1,20m breed met twee stoelen ervoor. Aan de ene kant zit mijn vrouw en aan de andere kant zit ik. ‘s Ochtends heb ik zo’n 20 minuten nodig om mijn snor bij te werlen.”

 

Kom je alle vier dagen op Hoogte80?

“Ik vind het een fantastisch evenement en een prachtige manier om dit deel van Arnhem, de Geitenkamp en Monnikenhuizen, op de kaart te zetten. In het begin was het kleiner maar zeker zo leuk. De wijk is zondermeer trots op het festival. De beweging naar meer samenwerking met de wijk ondersteun ik van harte. Vanuit de wijk hoor ik echter ook wel kritiek, bijvoorbeeld dat de ‘Geitenbreiertent’ (poëzie, karaoke, zang, wijkoptredens, red.) er nu niet staat. Wellicht is dit vanwege de financiënë maar wil je de wijk betrekken dat moet ie er in 2015 absoluut weer staan. Bedenk dat er ook financieel ondersteund wordt vanuit het wijkplatform.”

 

We nemen even pauze en ik steek een sigaret op.

“Ik probeer elke dag een stukje Hoogte80 op te snuiven en gezellig een pilsje te drinken. Die betaal ik natuurlijk met de Gilden, de nieuwe wijkmunt. Een paar jaar terug heb ikzelf ook een opzet gemaaakt voor een wijkmunt, de ‘Geitendaalder’.“ Elias haalt een map met plannen en een zakje gekleurde Geitendaalders tevoorschijn. “De tijd was er kennelijk niet rijp voor. De Gilden is zeker niet mijn idee maar ik ben wel erg blij dat deze wijkmunt er nu is. De munt wordt zo breed mogelijk ingezet en mensen moeten hem voorala leuk gaan vinden.”

 

Wat zijn je favoriete voorstellingen op Hoogte80?

“Ik kom niet echt voor iets specifieks. Ik houd van klassieke muziek, Introdans, toneel… Goochelende jeugd vind ik ook leuk, ik geniet van het geheel.”

 

En wat is het hoogtepunt in je eigen leven?

“Oh!. Ik hoop dat ik in juli 65 mag worden. Verder wil ik mijn tijd in bestuurlijk Geitenkamp stoppen. En als er iets is wat mijn leven daadwerkelijk heeft veranderd, dan is dat het werk op Sri Lanka. Het heeft me er nog sterker bewust van gemaakt waar het om gaat in het leven. Ook ben ik er beter door gaan relativeren. De rijkdom van het leven draait niet om euro’s en Gildens, de rijkdom draait om liefde en saamhorigheid.”